techniek

 

Een Fisher is eigenlijk een youngtimer, op enkelen na dan. Dat betekent: regelmatig de mouwen opstropen. Op deze pagina proberen we zoveel mogelijk informatie te tonen over het wel en wee van klussen aan boord.  Een belangrijk deel van deze info  is alleen voor leden.De F34 Mariabella hier met Cruising Chute (Halfwinder). Meer info in het members-only deel hieronder.

Schoonmaken polyesterdek na de winter
We lezen in een van de Waterkampioenen een leuke tip: Spoel het dek met veel water, maak in een puts een sopje van een afwastablet en (warm) water en borstel dit op de vuile oppervlakken. Je zult versteld staan van het resultaat! Daarna wel weer in de was zetten… Met dank aan de Waterkampioen.

Winterklaar, alles gedaan?
Hier de Checklist voor het winterklaar maken van je schip. Even afdrukken en aankruisen maar! Met dank aan Oranje Scheepsverzekeringen (nu EOC), die deze checklist ooit uitgaf. Door ons iets aangepast!


Bron: Southerly

 • Leuk blog over de Engelse F25 Antares: met foto’s, techniek, reisbeschrijvingen
 • Hoe schoon is je drinkwater aan boord? Kampeerauto’s en boten hebben een overeenkomst: in beide zit een drinkwatertank. De NKC deed onderzoek naar middeltjes die je drinkwater goed houden. Opletten is het devies.
 • Nieuwe motor in de Pallieter
  In de Fisher 37 Pallieter werd de trouwe Ford Sabre vervangen door een moderne Yanmar.
  Bron: Kees Nachtegaal
 • Alles over stuurautomaten en windvaanstuurinrichtingen (website, in het Engels).
  Voor wie plannen heeft om een stuurautomaat aan te schaffen of te vervangen. Bevat ook veel informatie over windvaanstuurinrichtingen.
 • Nieuwe  schuifdeur in een F34
  Jörg en Ina beschrijven hoe de schuifdeur in hun F34 is vernieuwd. Auch in Deutsch.
 • Let op je diesel!
  Sinds de verplichting dat diesel zwavelarm moet zijn en een deel biodiesel moet zijn toevoegd aan de ‘pomp’diesel zijn zeer veel watersporters in de problemen gekomen. Lees hoe je dit voorkomt.
  Bron Frank Sangers.
 • Vuile diesel
  Herman beschrijft en laat zien hoe je problemen met de motor door vervuilde diesel kan voorkomen. Deze klus is goed beschreven en eigenlijk goed uitvoerbaar voor iedereen. Bron Herman Dekker.
 • De Dieseldokter. We willen niet zelf het wiel uitvinden. Daarom deze website even als tip tussendoor. De site geeft veel informatie over van alles en nog wat rond de (diesel)motor.
 • Inbouwen vuilwatertank in een F30
  Hier een fotohandleiding van het zelf inbouwen van een kleine vuilwatertank.  Bron Frank Sangers.
 • Treadmaster vernieuwen
  Hier een korte handleiding met een foto-impressie. Bron Frank Sangers.
  Niet vernieuwen maar repareren? Zie het artikel hieronder.
 • Reparatie Treadmaster / Treadmaster repair.
  Een mooi verhaal (in het Engels) van Pieter die op een wel zeer bijzondere wijze zijn Treadmaster repareerde. Bron Pieter van Wingerden.

De inhoud hieronder is alleen voor leden. Leden moeten eerst inloggen.