ontstaan

1987 – 2022: 35 jaar Fisherclub!

1987 – 2022: 35 jaar Fisherclub!

Al in de zeventiger jaren waren er enkele Nederlanders in het bezit van een nieuwe Fisher motorsailer. Maar pas in 1987 werd de Fisherclub opgericht. Toenmalig Fishereigenaar M.A. Kouwenberg deed een oproep in de ANWB Waterkampioen door een ‘sleepje’ te plaatsen, dat werd geplaatst in augustus 1987. Hij krijgt 25 augustus 1987 de eerste aanmelding binnen en eind 1987 zijn er al 13 leden, waarvan 11 met een eigen boot. Ook België doet mee. Een informele club van liefhebbers en eigenaren is een feit.
Op 8 oktober 2022 hebben we onze 35e verjaardag gevierd, in 2027 vieren we onze 40e verjaardag!

De heer Kouwenberg schrijft dat het plaatsen van het Sleepje een ‘ideeopwelling’ van hem was, zonder dat hij zich bewust was van de consequenties: behoorlijk wat werk om de Fisherclub te starten. Kouwenberg verklaart dat er nadrukkelijk geen enkel financieel of anderszins voordeel voor hem of zijn opvolgers mag zijn. En zo is het nog steeds.

In voorjaar 1988 is de eerste bijeenkomst en er volgen er vele. Een eerste actiepunt is het veilig maken van de thermisch onbeveiligde gaskooktoestellen, waar een aantal leden aan mee doet.  Een van de eerste bijeenkomsten is op de Hiswa, tussen 4 en 14 maart 1988. Er was een mooi programma van zo’n 2,5 uur. In ons secretariaatsarchief zit een uitgebreide inventarisatie van de startup van de Fisherclub. Eind 1987 hadden de leden de Fishertypes Freeward 25 (2), F25 (2), F30(5) en 34(1). Kouwenberg merkt op dat bij elk volgend eigenaarschap steeds meer van de oorspronkelijke scheepsplannen, tekeningen en gegevens verloren zijn gegaan. Daarom is het volgens hem goed om praktische gegevens te verzamelen.

De eerste bijeenkomst van 8 Fishers en hun bemanning vindt plaats op 28 en 29 mei 1988 in Willemstad en H. van Nes is de eerste ‘touroperator’.  Die eerste bijeenkomst was de eerste van een serie van naar schatting 50 vaarbijeenkomsten tot nu toe.

In 1992 is een eerste grootse meeting met Engelse Fisherbezitters in Zierikzee. Maar liefst 32 Fishers deden er aan mee, in totaal zo’n 70 personen. In 2001 is er een bijeenkomst in het St. Catherins Dock in Londen. Een behoorlijk aantal Nederlandse Fishers doet mee.  Ook na deze bijzondere jaren zijn we doorgegaan met het organiseren van bijeenkomsten.

Er is recent besloten dat FisherClub onafhankelijk zal blijven én de status van een officiële vereniging krijgt. We willen graag onze boten weer wat meer op de agenda van de Nederlandse watersport zetten. Uiteraard willen we graag leden ontvangen uit Nederland en onze buurlanden.

Voorjaar 2024 hebben we meer dan 75 leden. Bijna allemaal varen ze met een Fisher en dat betekent dat onze vloot meer dan 70 schepen telt. We zijn een actieve club met enthousiaste Fisherliefhebbers.

De inhoud hieronder is alleen voor leden. Leden moeten eerst inloggen.