veiligheid

Foto: KNRM
Foto: KNRM

Wie vaart op zee of groot water hoopt nooit hulp nodig te hebben. Als de nood echt aan de man (of vrouw) is zijn er hulpinstanties. Daarover (samen met veiligheid) gaat deze pagina.


De grootste vereniging voor zeilers in NL.  Veel van onze clubleden zijn ook lid. De Toerzeilers hebben een prachtige site en bovendien veel interessante zaken, waaronder elk jaar een nieuw boordboek. Kijk wat betreft veiligheid even hier.


Reddingsdiensten,  Search And Rescue  (SAR)

KNRMNL  De KNRM  werkt in het Nederlandse kustgebied, inclusief binnenwateren. Wie hulp nodig heeft kan de kustwacht oproepen (kanaal 16 of kanaal 13 op zee); ook kan alarm worden geslagen met mobiel (112) of door het gebruik van de DSC-alarmknop of de marifoon.
Veel van onze leden zijn donateur van de KNRM en hebben een KNRM-wimpel gehesen.  Handige App voor mobiel: KNRM helpt


VBZR logoB VBZR: Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst (werkt tussen Oostende en Cadzand). Je kunt je (boot)registreren en/of donateur worden.  Let op: Hulp nodig en geen lid? Dat kost minimaal € 250! Daarom is  lid/donateur worden een goede extra ‘reis’verzekering! Kustwacht Oostende: kanaal 67 of 16 of Tel : 0597010 00
Handige App voor mobiel: Belsar  (‘De gratis app voor uw veiligheid op zee’)


“British and Irish waters are dangerously unpredictable. Over 200 people die accidentally each year in British and Irish waters. To understand the power of the water, immerse yourself in our interactive experiences.”

RNLIUK  RNLI Lifeboats De site van de Engelse redders. De Engelse reddingsdienst geeft ook zeer uitgebreide en goede informatie over veiligheid aan boord, zie de complete veiligheidsgids online (ook als gratis cd af te halen in RNLI-winkels/stations in het VK). De RNLI raadt aan op zee altijd een zwemvest te dragen.


DSNRD Deutsche Gesellschaft zur Rettung Schiffbrüchiger (DGzRS): de Duitse ‘KNRM’. Interessante en mooie site. Klik ook eens op het menuutje aan de linkerkant. Voor de Duitse kust direct oproepbaar met kanaal 16 en DSC-70.


logosnsmF De Société National de Sauvetage en Mer (SNSM) is de Franse redder. Oproepen op zee gaan via CROSS; een soort Franse kustwacht die reddingsoperaties coördineert. In het Franse vaargebied is kanaal 16, 11 of 67 te gebruiken voor oproepen. Bezoek de site en haal je Frans op!

De inhoud hieronder is alleen voor leden. Leden moeten eerst inloggen.